top of page
Spine osteoporosis. Scoliosis. Spinal co
logo.png

OSTEOPOROZ

Kemik dokusunda mineralizasyon yoğunluğunun azalması osteoporoz olarak bilinir. Tek başına hastalık olarak tanımlanabileceği gibi başka hastalıkların sonucu da olabilir.


Tek başına hastalık olarak:

Menopoz sonrası ve senil (yaÅŸlılığa baÄŸlı) görülebileceÄŸi gibi kortizon fazlalığı, tiroid hormon fazlalığı, paratiroid hormon fazlalığı, diyabet, malign hastalıklarla birlikte, heparin, tiroid hormonu, epilepsi ilaçlarının kullanımı sonucu, siroz veya midenin kısmen operasyon ile alınması sonrası, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar ile, hareketsizlik, kronik akciÄŸer hastalığı, beslenme bozukluÄŸu, sigara, aşırı protein ile beslenme, alkol  gibi nedenlerle de görülebilir.

Kemikte Yıkım Ne Zaman BaÅŸlar ? 

Kemikte sürekli yeniden yapım ve yıkım ÅŸeklinde devam eden aktivite vardır. Yaşın artması ile denge yıkıma doÄŸru döner.
Kemik kütlesi eriÅŸkinlik döneminde edinilen miktar (zirve kemik kitlesi) tüm yaÅŸam boyunca kullanılır. En yüksek kütle 35 yaÅŸ civarında elde edilir. Genetik faktörler, beslenme ve spor en yüksek oranda kemik kütlesi edinmeye yardımcı olur. 

Ağrılı mıdır?

Genel olarak aÄŸrısızdır. Ä°lerlemiÅŸ olgularda sırt aÄŸrısı, boy kısalması, omurga deformiteleri ve kırıklarla ortaya çıkar.
Omurga kırıkları düÅŸme olmadan da gerçekleÅŸebilir.

Bazen kırık hiç belirti vermez. Çökme kırıkları aÄŸrılı olduÄŸu zaman boy kısalmasına neden olur. Ciddi durumlarda boy 10-20 cm kısalır.

Tanı

Kemik dansitometrisi osteoporoz tanısında deÄŸerlidir. Kemik %30'dan fazla kayba uÄŸramış ise direkt grafi ile de görülür. Omurgaların yükseklik kaybı da dolaylı olarak osteoporoz tanısına yardım eder.

Kemik yoÄŸunluk ölçümü en sık 1 yıl ara ile yapılır.

Tedavi

Hastanın yaşına, osteoporoz nedenine göre tedavi planı hazırlanır.

Yeni menopoza giren ve ateÅŸ basma, uykusuzluk, sinirlilik, aşırı terleme gibi yakınmaları fazla olan hastalarda jinekolog görüÅŸünü de alarak hormon tedavisi seçilebilir.

Kemik kaybının önmeli olduÄŸu olgularda bifosfonatlar (yıkımı önleyen ilaçlar) verilebilir.

Kalsiyum alınması saÄŸlanmalıdır. Günlük ihtiyaç 1500 mg'dır. Kalsiyum karbonat olan formlar en yüksek kalsiyum oranına sahiptir.

D vitamini yalnızca birkaç doÄŸal gıdada (balık ve karaciÄŸer vb.) bulunur. Günlük genel D vitamini ihtiyacı 400IU, yaÅŸlılarda 800 IU dir. Kontrollü kullanılmalıdır. Fazla alındığında toksiktir. 


Kemik yapımını destekleyen homron paratiroid hormonudur. Daha sınırlı kullanımı vardır.

Egzersiz

Vücut ağırlığının taşınmasına yardımcı olan düzenli egzersiz, kemik kütlesine ihtiyacı olan desteÄŸi saÄŸlar. Kasların korunması, geliÅŸtirilmesi, dengenin saÄŸlanması, düÅŸmenin azaltılması için de önemlidir. 

Her gün 30 dakikalık yürüyüÅŸ ideal olarak tanımlanabilir.

bottom of page