

Romatoid Artid
En sık görülen iltihaplı romatizmal hastalıktır.El eklemleri dahil birçok eklemde aÄŸrı , ÅŸiÅŸlik ve sabah tutukluÄŸu ile seyreden ve tedavi edilmediÄŸi durumlarda eklemlerde kalıcı hasar oluÅŸturan kronik, genetik bir hastalıktır. Dünyada bütün ırklarda rastlanırken, daha çok kadınlarda görülür.
Teşhis Nasıl Konur ?
Laboratuvar testlerinde sedimantasyon ve CRP yüksekliÄŸinin yanı sıra romatoid faktör ve anti-CCP pozitif olabilir. Kansızlık görülebilir. Ä°ltihap göstergelerinin yüksek olması hastalığın ciddi seyrini gösterir. Eklemlerdeki hasar direkt radyografi ile deÄŸerlendirilir. Çok nadir olgularda MRI tercih edilebilir.
​
Tedavi Edilir mi ?
Tıbbi tedavisi günümüzde önemli oranda baÅŸarılıdır. Hastalığın kronik özelliÄŸini unutmamak ve çok uzun yıllar ilaç kullanmak gerektiÄŸini bilmek gerekir. Tedavide yüksek doz olmayan kortizon kullanımının yanı sıra, hastalık modifiye edici ajanlar olarak isimlendirilen (salazopirin, metotreate, hidroksiklorokin, leflunomid vs.) ve biyolojik ajanlar (etanercept, adalimumab ,infliximab, golimumab vs.. ) tek başına veya deÄŸiÅŸik kombinasyonlar ÅŸeklinde kullanılmaktadır. Ekleme lokal kortizon enjeksiyonları da uygun durumlarda etkilidir.
Kaç Yıl Ä°laç Kullanmak Gerekir ?
Tedavinin, doktorun önerdiÄŸi süre boyunca sürdürülmesi ile olumlu sonuçlar elde edilir. Genellikle uzun yıllar süren tedaviden söz ediyoruz. Ancak alınan sonuca göre ilaç dozlarını azaltmak mümkün olabilir. Mucize bir tedavisi olmadığını bilmek ve asılsız ilaç denemelerine girmemek gerekir. Bu durum sadece hastanın daha kötü olmasına, zaman, moral ve para kaybına sebep olur.
TEDAVÄ° EDÄ°LEBÄ°LÄ°R BÄ°R HASTALIKTIR.